Дүниежүзі қазақтарының қауымдастығы Қазақстан Республикасының жария дипломатиясын жүзеге асыру механизмі ретінде - Makasheva, К. N.; Khairuldayeva, А. М. (International relations and international law Journal, 2016)
Қазіргі заман талабы мемлекетті шетелдерге танытуда тек ресми іс-шаралар мен мемлекет басшы- лары деңгейіндегі қарым-қатынастарды ғана емес, қарапайым қоғам деңгейіндегі ынтымақтастықты дамытуды талап етеді. Сондықтан мемлекет əлемге тек əскери, экономикалық əлеуетімен ғана таныл- майды, мəдени, рухани құндылықтарын насихаттау арқылы елдің халықаралық қауымдастықтағы беделі мен абыройын мойындатуы тиіс. Дүниежүзіне шашырап кеткен қазақтарды біріктіріп отырған дүниежүзі қазақтардың қауымдастығының құрылғанына 20 жылдан асты. Тəуелсіздіктің жиырма жылы қазақ тілінің дамуы- на жəне тілдік мəдениеттің жаңғыруына қайталанбас мүмкіндік берді. Бұл жағдай тарихи Отанынан шалғайдағы барлық қазақ диаспорасын біріктіруге жəне біртұтастандыруға ықпал етті. Уақыт шақыруларының өзгеруі шетелдік диаспорамен ынтымақтастықтағы жəне оның мəдени, ағартушылық, рухани, ақпараттық қолдаудағы жаңа жолдарының қалыптасуын талап етеді. Дүниежүзі қазақтар қауымдастығы мемлекетіміздің жария дипломатиясын жүзеге асырушы меха- низм ретінде жетілдіру қажеттілігі бүгінгі заман талабы, яғни Дүниежүзі қазақтар қауымдастығы арқылы шетелдік бұқара аудиторияға мемлекетімізді танытып, насихаттап, қарапайым қоғам деңгейінде де ынтымақтастыққа қол жеткізілуі керек.