Жаңа Энергетикалық Одақ: концепциялары, мәселелері және даму болашағы - Ablayeva N. М.; Elemesov R Е. (International relations and international law Journal, 2016)
Мақалада жаңа Энергетикалық Одақтың негізгі концепциялары мен даму болашағы қарастырылған. Энергетикалық саясат Еуропалық Одақтың қазіргі саясатының ең өзектілерінің біріне айналуда. Энергия экономикалық өсуді, ғылым мен техникадағы прогресті, тұрмыстағы қолайлылықты қамтамасыз етуші таптырмас индустрия бөлігі. Сондықтан, энергетикалық қауіпсіздік қандай да болсын елдің басты толғандырушы мәселесі болып табылады. Қазіргі кезде энергетикалық прогреске кедергі жасап отырған бірнеше факторлар бар: нарықтың интеграциялануының жоқтығы, ішінара келісілмеген ұлттық саясатты жүргізу, үшінші тарап болып табылатын ЕО құрамына кірмейтін елдерге қатысты ортақ бағдардың болмауы. Сондай-ақ, Еуропадағы энергетикалық қауіпсіздік осы ресурстарды тасымалдаушылардан тәуелсіз болуымен тығыз байланысты. ЕО тұтынатын энергияның 53% импорттайды. Ал кейбір елдер бір ғана газ тасымалдаушыға тәуелді болып келеді. Энергетикалық Одақтың шектелмелі стратегиясы әртүрлі салалардағы шараларды жалпы реттелген стратегиясына біріктіреді.