ХХI ғасыр Азия ғасыры ма, жоқ па? Қытай мен АҚШ бақталастығы - Кукеева, Ф. Т. (International relations and international law Journal, 2016)
Бүгінгі таңда жаһандық халықаралық қатынастарда аймақтағы ықпал үшін күрес аса өзекті маңызды мəселелердің қатарына жатқызылып отыр. Абырой мен ықпал үшін тайталас үлкенді-кішілі кез-келген мемлекеттердің арасында болуы мүмкін. Олардың арасындағы ең ірісі АҚШ пен Қытай арасындағы Азия Тынық Мұхиты аймағы үшін күрес болып табылады. Өйткені көптеген мамандардың пікірінше дəл осы аймақ болашақта шешуші рөл атқаруы мүмкін. Ал халықаралық сарапшылар ХХI ғасырды Азия ғасыры деп бекер атамаса керек. Бұған дəлел Азия елдерінің қарқынды дамып келе жатқан экономикасы мен халық саны болып табылады. АТА-ғы ықпал үшін күрес дегенде, қазір тек екі мемлекетті атауға болады. Оның бірі батыс жəне бүкіл əлем өкілі АҚШ болса, екіншісі, лапылдап жатқан айдаһар Қытай Халық Республикасы. Осы бір тұжырыммен дауласатын ешкім жоқ деп ойлаймын.