Мемлекеттің сыртқы саясатындағы стратегиялық жоспарлау рөлі (Ресей Федерациясы мысалында - Shkapyak О. N. (International relations and international law Journal, 2016)
Автор ерекше назарды қазіргі Ресейдің стратегиялық құжаттарының жасалуына аударған. Қазіргі таңда мемлекеттер өздерінің сыртқы саясатының негізгі бағыттары белгіленген тұжырымдық құжаттарды дайындау жалпы тенденцияға айналды. Бұл құжаттарға сыртқы саясат Стратегиясы мен Тұжырымдамалары жатады. КСРО ыдырағаннан кейін Ресей Федерациясында сыртқы саясаттың төрт тұжырымдамасы қабылданған, бұл осы кезеңде мемлекет басында болған төрт президентпен баскаруына байланысты.Мақалада Ресейдің қазіргі таңдағы сыртқы саясатының стратегиялық құрылымы мәселесі және оның мемлекет басқарудағы тиімділігі қарастырылады.Тұжырымдамалардың және түрлі ведомстволардың стратегиясын дайындауға қатысу, ал бір жағынан, мәтінді дайындау кезінде, сыртқысаясаттық мүддені анықтауда мемлекетте бар барлық ресурстары ескеріледі, екінші жағынан, тұжырымдамалық құжаттардайындауда шектен тыс үдерістің бюрократизациясына алып келеді.