Қылмыспен күрес мəселелері бойынша қоғамдық пікірді қалыптастыруда мемлекет, бұқаралық ақпарат құралдары жəне азаматтық қоғамның өзара əсері (Қазақстан-Қытай шекарасындағы əскери қызметшілерді өлтірумен байланысты «В. Челах ісі» мысалында) - Кұрманғали, М. Ш.; Төлеген, М. А. (International relations and international law Journal, 2016)
Мақалада қылмыспен күрес мəселелері бойынша қоғамдық пікірді қалыптастыруда мемлекет, бұқаралық ақпарат құралдары əрі қарай – БАҚ) жəне азаматтық қоғамның өзара əсерінің өзекті ғылыми-құқықтық жəне криминологиялық қырлары қарастырылады. Зерттеуде қылмыстық іс жүргізу қағидаларын бұзуға ықпал ететін негізгі факторлар ретінде күштің үшбұрышы: БАҚ, қоғам мен мемлекеттің өз алдындағы мүдделерінің белгілі қайшылықтары анықталған. Авторлармен қылмыстық жəне əкімшілік заңнамада өз бостандығы қағидасын бұзғаны үшін жауапкершілігі тікелей көрсетілмеген немесе əртүрлі себептер мен жазаланусыз қалатын əрекеттердің нақты тізімі анықталған. Зерттеудің негізгі қорытындысы ретінде қылмыстылықпен күресте қоғамға теріс əсер ететін ақпараттық мəліметттерді бақылау керектілігі айтылады.