Ядролық қарудан бас тартудағы Қазақстанның бастамалары - Rakhymzhan, G. (International relations and international law Journal, 2016)
Қазақ жерінде – ХХ ғасырдың орта кезінен жұмыс істей бастаған Семей полигонында 500-ге жуық ядролық сынақ өткізілген болатын. Сол сынақтар себебінен, полигон маңындағы тұрғындар көптеген қиыншылықтарға тап болды. Мақалада Қазақстан Республикасының тəуелсіздікке қол жеткізгеннен бастап, ядролық қарудан бас тарту үшін жасаған талпыныстары мен қол жеткізген жетістіктері жазылған. Мұндай жетістіктерге қол жеткізу біздің елімізге оңайшылықпен берілмеді. Мұндай абыройға жету үшін, Н. Назарбаев жылдар бойына шетелге ресми сапарлармен барып, халықаралық конференцияларға қатысып құжаттарға қол қоюмен болды. Ал қазіргі таңда Қазақстанды ядролық қарусыздану бастамаларында алғашқы елдер қатарында тұратынын мақтанышпен айта аламыз.