Үндістан-Пәкістан Кашмир территориясындағы қауіпсіздік мүдделері - Baikushikova, G.; Mekembayeva А. (International relations and international law Journal, 2016)
Бұл мақалада Үндістан мен Пәкістан Республикаларының арасындағы жалпы екі жақты қарым-қатынастарын, әлем қауымдастығының екі елдің ядролық саясатына қатысты ұстанымдары мен көзқарастарына қатысты мәселелердің барлық қырларын талдай отырып, оның ғаламдық жүйедегі өзіндік маңыздылығын айқындау болып табылады.Үндістан мен Пәкістан арасындағы шекаралық, діни, этносаралық қатынастарын анықтау да негізгі зерттелетін мәселе. Жалпы, Үндістан және Пәкістанның арасында әскери даулар екі елдің экономикалық және әскери потенциалға ие бола отырып, көршісін қорқыту амалы ретінде атомдық қаруды өндіруге итермеледі. Өлкедегi атомдық қарсыластық негiзі болып «Кашмир мәселесі», сонымен қатар Үндістан мен Пәкістан арасындағы екiншi әлемдiк соғыстан кейiнгі орын алған әскери даулардың саяси, экономикалық және мәдени зардаптары қарастырылады. 1846-1947 жылдардағы Британ үкіметінен пайда болған Кашмир дауының зардаптары әлемді назарына аудартып отыр. 1962 жылғы Үнді-Қытай соғысынан кейінгі Кашмирге үш елдің, яғни Үндістан, Пәкістан және Қытайдың мүдделі болуы. БҰҰ шеңберінде Кашмир мәселесі уақытша дау ретінде қарастырады. Ал ғалымдардың пікірі бойынша өте шиеленіскен және шешімі табуы қиын мәселе екені де дау тудырмайды.