Жапонияның Фукусима апатына дейінгі және кейінгі энергетикалық саясаты - Buyzheeva, B. Z.; Taskaliyeva, G. B. (International relations and international law Journal, 2016)
Қазіргі уақытта Жапонияда басқа кез келген мемлекеттегідей энергетикалық қауіпсіздікті қамтамасыз ету мәселесі негізгі және алдыңғы қатарлы саяси мақсаттардың бірі болып табылады. 1970 жылдардың басындағы алғашқы мұнай дағдарысының салдары Жапонияның энергетикалық саясатының қалыптасуында маңызды орын алады. Негізгі мұнай жеткізуші болып саналатын Таяу Шығыс аймағы елдеріндегі тұрақсыздық энергетикалық саясаттың жаңа бағыттарын қарастыруға, энергетикалық саясат саласында жаңа ведомстволар құрып, жаңа заңдар қабылдауға, энергетикалық қауіпсіздікті қамтамасыз етуде негізгі рөл атқаратын дипломатиялық әдістерді жетілдіруге итермелеуде. Отыз жылдам астам уақыт бойы дамып келе жатқан энергетикалық саясат бағыты 2011 жылы Жапонияда орын алған табиғи-техногендік Фукусима апаты салдарынан соң өзгерістерді талап етуде. Жаңа энергетикалық стратегия қабылдау биліктің ауысуы жағдайында жүзеге асты. Фукусима апатынан кейін бір жылдан соң қабылданған жаңа стратегияға әлі де өзгерістер енгізілетіні сөзсіз.