ЧЕТВЕРТЫЙ КРЕСТОВЫЙ ПОХОД: НОВЫЕ ОЦЕНКИ В СОВРЕМЕННОЙ ИСТОРИОГРАФИИ - Ospanova А. А. (International relations and international law Journal, 2016)
Бұл мақалада төртінші крест жорықтарындағы Шығыс Еуропа рыцарлығы соғысының (1199-1204) тарихына жаңаша баға берілген. Аталған оқиғаның тарихнамасы дəстүрлі түрде үнсіздікте қалып, соның салдарында христиан өркениетінің тағдыры белгісіздік болған. Соған байланысты мақалада шешілмеген мəселе ретінде төртінші крест жорықтарындағы шаруалар қозғалысының терең дағдарысы бейнеленіп, нəтижесінде орасан зор православ державасы көрсетілген.